Sunday, 17 June 2012

SPRM Minta Ummi Serah Bukti Baru Anwar & Azmin Songlap RM3billion.
Oleh: HHalem.

Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Mustafar Ali, sebelum ini pernah menyuarakan bahawa siasatan berhubung akuan berkanun bekas Penolong Gabenor Bank Negara (BNM), Datuk Abdul Murad Khalid mengenai pemilikan 20 akaun oleh Anwar dan Azmin Ali akan dijalankan,jika bukti baru yang berkaitan dikemukakan.

Kemudian pada Selasa lalu, Ummi Hafilda menyatakan beliau ada menyimpan bukti-bukti baru yang kukuh berhubung kes wang 20 akaun yang di songlap oleh Anwar dan abang beliau Azmin Ali dan bersedia menyerahkannya kepada agensi SPRM, sekiranya diminta berbuat demikian.

Hari ini, Utusan melapurkan Ummi Hafilda Ali telah menyerahkan bukti-bukti baru tersebut kepada SPRM semasa Anwar dan Azmin berada dan bermaharajalela di Pejabat Timbalan Perdana Menteri dan Pejabat Menteri Kewangan, pada satu ketika dahulu.

"Ekoran laporan akhbar tersebut, saya difahamkan pengarah siasatan SPRM Datuk Mustafar Ali mengarahkan pegawainya untuk menemui saya pada hari itu juga”

"Pegawai yang saya temui itu memaklumkan SPRM akan membuka semula siasatan berhubung pemilikan akaun Anwar dan abang kandung saya sendiri iaitu Azmin, berdasarkan bukti baru itu," – Ummi Hafilda.

Selain itu, hari ini, Mingguan Malaysia juga menulis;

"Dalam akuan berkanun yang diikrarkan di hadapan pesuruhjaya sumpah di Kuala Lumpur pada 26 Oktober 1999 itu, Abdul Murad menyatakan akaun tersebut diuruskan kroni Anwar membabitkan aset, saham dan wang bernilai RM3 bilion”

Sehubungan itu, Ummi meminta Anwar, Azmin serta isteri Azmin iaitu Shamsidar Taharin supaya bersedia disiasat oleh SPRM sekiranya diminta berbuat demikian dalam masa terdekat ini.

Banyak sangat kes-kes terhadap Anwar dan Azmin yang dibawa kemahkamah dan dalam siasatan tetapi kesemuanya menemui jalan buntu. Apa yang kita harapkan kali ini ialah mereka akan betul-betul tersangkut atau sekurang-kurangnya membuat mereka tidak tidur malam terutama menjelang PRU13.

Yang menjadi tandatanya pada penulis sehingga hari ini ialah bagaimana dokumen-dokumen tersebut boleh berada ditangan Ummi.? Siapa kah diantara adik-beradik Azmin Ali yang banyak sekali menyimpan dokumen sulit beliau.?

Diolah dari sumber UtusanOnline.

No comments:

Post a Comment